Verlies- en rouwbegeleiding

Misschien is er net iemand overleden of heb je gebroken met een voor jou belangrijk persoon. Of mogelijks ging je partner bij je weg of had je een miskraam. Misschien sta jij wel oog in oog met jouw laatste levensfase en wil je/willen jullie waardig afscheid nemen. Ik weet dat je pijn of verdriet hebt en dat het eindeloos lijkt. Je hebt het gevoel dat je niet dieper kan vallen en in die diepe put zijn verdriet en eenzaamheid je beste vrienden.

Ik wil voor jou betekenen wat Manu Keirse zo mooi verwoordt; ‘Het is niet het verloop van de tijd die genezend werkt, maar de uiting van het verdriet in de periode van die tijd en de ondersteuning die men vindt bij anderen.’

Als Gezinswetenschapper ben ik opgeleid door Manu Keirse binnen rouw en verlies en door Patrick Meurs binnen hechting. Ik sta achter hun visie en werkwijze en vertrek steeds vanuit deze basis. Hechting is een belangrijk onderdeel van jouw rouwproces, hoe jij gehecht bent als kind heeft namelijk invloed op hoe je rouwt. Laat jij mensen toe en blijf je in contact of trek je je terug? Lukt het om afscheid te nemen of klamp je je vast? Wil je de pijn voelen of loop je ervan weg?

Daarnaast heb ik me gecertifieerd als systemische coach en rouw- en verliesdeskundige om jou vanuit een breed en diepgaand perspectief te benaderen binnen jouw persoonlijk rouwproces. Ik wandel als verlies- en rouwconsulente naast je mee tijdens dit proces of tijdens de laatste fase van jouw leven.

Werkwijze

Tijdens de beginfase luister ik naar jouw verhaal en geven we ruimte aan jouw emoties zolang dit nodig is. Geleidelijk aan gaan we over tot het in beweging zetten van jouw rouwproces, op jouw tijd en tempo.

We starten met een intakegesprek van 60 minuten waar ik jou op verhaal laat komen en we elkaar beter leren kennen. Daarnaast maak ik aan het begin van een traject in een 2e sessie een tafelopstelling van jouw gezin van herkomst gericht op hechting en rouw (sessie van 120 minuten). Als systemische begeleider bekijk ik jouw vraag vanuit deze hele context. Een traject van minimum 5 tot 10 sessies (van telkens 60 minuten) is aangewezen aangezien ik werk op basis van een aantal fases. Toch is jouw traject uniek en bekijken we wat jij nodig hebt. Duo begeleiding is eveneens mogelijk.

Ik werk met gesprekken, het lichaam (inclusief Reiki), opstellingen, rituelen, visualisaties, meditaties en mogelijke wandelsessies in de natuur.

Als een feniks uit de as herrijzen

Systemisch coachen

Is jouw leven een aaneensluiting van tegenslag, verlies, trauma? Of heb je steeds een angstig, triestig of depressief gevoel? Heb je hierbij het idee dat je steeds opnieuw tegen dezelfde muur botst? Dat je steeds hetzelfde patroon of probleem tegenkomt in je leven en binnen al je relaties op zowel privé als professioneel vlak?

Volmondig ja? Dan is het interessant om eens systemisch naar jouw vraag te kijken.

Bekijk het als onzichtbare draden waarmee jij verbonden bent aan anderen, een familie, een gezin,… Dit is jouw systeem, jouw geheel. We hebben elk een plekje binnen dat geheel en er zijn mooie maar helaas ook minder mooie verhalen waarvan sommige zelfs heel complex en pijnlijk zijn. Om te begrijpen wie jij vandaag bent met je mooie en minder mooie kanten en hoe je omgaat met (verlies)situaties gaan we kijken naar dat systeem en naar alles wat zich daarbinnen heeft afgespeeld.

Vaak zetten we echter een masker, overlevingsmechanisme op om de kwetsuren van ons innerlijk kind te verbergen, dit zorgt ervoor dat je niet toont wie je in essentie bent. Onze onderbewuste geest is dus gevormd in de kindertijd en toont wie we vandaag zijn en hoe we reageren op anderen en hoe anderen dus reageren op ons.

We maken het onzichtbare zichtbaar door een kijkje te nemen in je onderbewuste geest door middel van een tafelopstelling. Want pas als iets zichtbaar wordt, kan je het sturen. Jouw masker afzetten kan schuld oproepen, het gaat om jouw eigen plekje terug te nemen en enkel jouw verantwoordelijkheden, lot (bv. rouw) te dragen en niet het lot van een ander. Het gaat ook om het recht om te rouwen om iets dat je mogelijks gemist hebt als kind. We bekijken de verlies-en rouwpijn van jouw innerlijke kind.

Werkwijze

We starten met een tafelopstelling ‘my imprints’, een unieke en intense sessie van ongeveer 180 minuten waarbij we jouw blauwdruk maken. We zetten letterlijk jouw systeem op tafel met poppetjes en andere materialen. Wie ben jij in jouw systeem en welke overtuigingen heb jij hierdoor die jou belemmeren in jouw dagelijks leven?

Dan heb jij de keuze. Ofwel doe je enkel deze tafelopstelling zonder verdere sessies ofwel gaan we aan de slag met jouw overlevingsmechanismes (maskers) en jouw plek in jouw systeem. Na de tafelopstelling is een traject van minimum 5 sessies (90 minuten per sessie) aangewezen. Toch is jouw traject uniek en bekijken we wat jij nodig hebt. Wil je geen tafelopstelling doen en toch systemisch aan de slag, boek dan een losse sessie.

Ik werk met gesprekken, het lichaam (inclusief Reiki), opstellingen, rituelen, visualisaties, meditaties en mogelijke wandelsessies in de natuur.

Loopbaanbegeleiding (na verlies)

Soms blijven we nogal eens vasthangen uit angst voor verandering of keuzes maken, hierdoor kan het zijn dat je niet helemaal trouw bent aan wie jij bent. Zeker in geval van verlies is het interessant om samen te onderzoeken wat de impact ervan is op jouw loopbaankeuze. Ik ga mee op zoek naar jouw innerlijke kracht om je werkleven in te vullen zoals hoe jij dat wilt. We staan stil bij wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in jouw job bij dezelfde of bij een andere werkgever. Ik werk op een empathisch doch zacht confronterende manier en ga eerst op zoek naar wie jij bent om dit nadien vorm te geven in een job. Ik heb jarenlange ervaring in zowel de commerciële als mensgerichte sector wat mij een breed beeld geeft van de arbeidsmarkt. Bovendien weet ik als geen ander wat de impact na verlies op je werkleven is.

Wanneer bepaalde problemen/symptomen dus ook jouw professionele leven beïnvloeden, kun je dankzij mijn erkenning (in samenwerking met loopbaancentrum Mariken De Ryck) gebruikmaken van de VDAB loopbaancheques als je hiervoor in aanmerking komt.

Werkwijze

Ik werk volgens een bepaalde methodiek waarbij ik je gedurende 4 sessies van in totaal 7 uur (2 x 120 minuten en 2 x 90 minuten) meeneem tot jouw einddoel.

Check via deze website of je recht hebt op loopbaancheques: https://www.vdab.be/loopbaancheques en vraag jouw gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten aan bij voorkeur via Zoom of per telefoon.

Jouw nieuw begin start hier.

info@re-exist.be
Gelieve jouw naam in te vullen
Gelieve jouw e-mail in te vullen
Gelieve jouw telefoon in te vullen
Schrijf hier jouw bericht

* De privacyverklaring is van toepassing.